Yapılarda Duvar Dolgu Taşı Seçenekleri

Yapılarda Duvar Dolgu Taşı Seçenekleri

Yapılarda Duvar Dolgu Taşı Seçenekleri

Doğada bulunan ve patlatma yöntemi ile elde edilen volkanik yapı taşı elde edilmesi işlemi sonrası yapı ve bina dediğimiz alanlarda birçok amaç için kullanılan taş çeşitleri çoğunlukla duvar örme ve zemin kaplama taşı olarak kullanılanlardır. Günümüzde tarihi yapıları bira yakından dikkatle incelediğimizde birçoğunda kayseri taşı özelliklerine sahip natural taş çeşidinin kullanıldığını fark ederiz.

antik yapı olarak geçen kale duvar taşı, köprü yapı taşı, kemer taşı, saray burç taşı ve eski zindan duvar taşı, arene taşı, antik tiyatro yapılarda kullanılan basamak taşı gibi yapı blok taşları hep kayseri taşı çeşitleri ile eşdeğer özelliklere sahip taş ocaklarından çıkarılarak kullanılmıştır. İnsanoğlu nasıl ki tekerleği taştan oyarak katı maddelere şekil vermeyi öğrenmiş ise tarih boyunca hem zanaat hem sanat yönünden sürekli taşlar ile meşgul olarak yaşamına devam etmiştir. Devasa taş kütlelerini binbir emek ve bilek gücü ile bulundukları yerden sökerek bu blokları kesip biçip sekil vererek işlemiz ve duvar özme işinde kullanmıştır.

asfat henüz keşfedilmeden önce yol taşları yine doğal yollardan çıkarılarak işlenerek şekil verilerek zemin yapılarda yüzyıllar boyunca parke taşı olarak kullanılmıştır. bugün arkeolojik kazılarda çıkan yerleşim yerlerindeki yapı durumu incelendiğinde karşımıza her biri taş işçiliği eseri veya heykeltraş, taş oymacılığına ait ustaların ellerinden çıkan sütün taşı, duvar için kullanılan ve üzeri dekoratif desenlerle kaplı kale taşı, burç taşı, ev mobilyası yerine geçen taht, oturaklar, blok basamak taşları olarak mutlaka günümze kadar gelen en dayanıklı taş yapı ürünleri çıkmaktadır.

kayseri de de doğada bulunan dayanıklı taşlar bolca bulunduğundan bütün tarihi mekanlarda yapı taşı olarak kullanılan kervansaray duvarları, köprü ayakları, kemer taşları, kale taşları, cami duvar taşı, minare taşı,  medrese yapı taşı, han ve hamam yapılarında kullanılan taşlar, yine antik mezar taşları, istinat duvarı taşları, yapılarda duvar dolgu taşı seçenekleri hep kayseri bölgesine ait taş çeşitlerinden temin edilerek mimari ve sanat eserlerinde kullanılmıştır.

Karayel taş ocağı da kayseri yöresine ait taşlardan çıkararak piyasaya kazandırdığı duvar taşı ve yapı taşı ürünleri ile gelecekte hayranlık ile izlenecek tarihe katkı sağlamaktadır.